Flottielje zeilen Noordzee

Zeilen noordzee

Flottielje zeilen Noordzee

Veel mensen kennen flottielje zeilen alleen als “vakantie onder de zon”. Maar niets is minder waar! Ook met een gehuurd zeiljacht van Tip Top Sailing kunt u mee flottielje zeilen op de Noordzee.

Aansluiten bij onze flottielje met uw eigen schip kan natuurlijk ook. Bij Tip Top Sailing houdt flottielje zeilen niet in dat je als eendjes achter elkaar aan vaart, maar dat je altijd verzekerd bent van hulp of advies op het moment dat u daar behoefte aan heeft. Onze flottielje begeleiding is in de buurt. Onze flottielje zeezeiltochten bieden u de kans om praktijkervaring op te doen, zodat u op een later tijdstip de oversteek naar Engeland op eigen kracht kan gaan ondernemen.

Een steuntje in de rug

De dagbestemming ligt vast, maar voor elk vertrek stelt u zelfstandig een tochtplanning op voor uw schip en bemanning. U maakt dus zelf een vaarplan, aangepast voor uw eigen schip, compleet met vertrek en aankomsttijd, stroomgegevens en alle andere relevante informatie. Desgewenst nemen we voor vertrek nog eens uitgebreid uw routeplanning door, corrigeren daar waar nodig en wisselen ervaringen uit. Tijdens de eerste dagen van de tocht maken we deze planning vaak gezamenlijk.

We geven tijdens de tocht regelmatig korte presentaties over bijvoorbeeld theoretische kustnavigatie, reis- en routeplanning en motormanoeuvreren, dit alles volgens de normen van CWO.

Vertrekdata 2021

De tocht gaat door bij inschrijving van minimaal zes schepen en vier opstappers op het moederschip. Het maximum aantal deelnemende schepen is 10.
De volgende flottielje zeilvakanties zullen we komend seizoen weer gaan varen:

12-daagse flottielje: Bestemming Londen

Vertrek op donderdag 13 mei, thuiskomst op maandag 24 mei. Ook nu kan er aangehaakt worden met één van de huurschepen uit de vloot of met uw eigen schip.

Vertrek- en eindpunt: Willemstad

Elk jaar dat Pinksteren en Hemelvaart gunstig vallen in het vaarseizoen, plannen we bij voldoende animo ook een flottielje in het voorjaar. Deze kortere flottielje is perfect geschikt voor mensen die een eerste keer de “reguliere” oversteek willen maken op eigen kiel. Bovendien opent deze iets langere tocht die andere “droombestemming”: Londen!
Het St. Catherines Dock in hartje Londen is ons vaardoel, maar ook het aanvaren van de monding van de Thames met de almaar verschuivende zandbanken, grote windmolenparken en drukke scheepvaart zijn al een overwinning an sich.

Er wordt in principe verzameld in Willemstad. In deze haven houden we op de avond voor vertrek een palaver. We zullen de route grofweg opstellen aan de hand van de dan geldende weerberichten en vooruitzichten. Vervolgens zullen we per dag onze routeplanning evalueren en bijstellen al naar gelang de veranderende weersomstandigheden.
Kortom op exact dezelfde wijze waarop u alleen de tocht zou moeten plannen, maar dan met ons steuntje in de rug.

21-daagse flottielje: Bestemming Oostkust UK

Start flottielje op zondag 1 augustus einde op zaterdag 21 augustus.

Vertrek- en eindpunt: Willemstad

Uit ervaring weten we dat veel schippers er tegenop zien de eerste keer op eigen kiel ‘de oversteek’ te maken. Shipping lanes, stroming, onbekende havens en weersomstandigheden zorgen voor drempelvrees. Bent u eenmaal over deze drempel, dan ligt een onbegrensd vaargebied voor u open.

Speciaal voor particuliere bootbezitters en huurders van onze zeiljachten die wel eens verder willen dan de Nederlandse binnenwateren, organiseren wij elke zomer een drieweeks zomer flottielje. De bestemming is elk jaar anders, maar veel van de gedroomde bestemmingen hebben al ons kielzog gezien.
De Engelse Zuidoost kust, de Kanaaleilanden, de Noordoostkust, de Kleine en Grote Belt in Denemarken, allemaal hebben we ze met een vol flottielje kunnen ontdekken.

Kosten

Deelname met eigen schip aan het 21-daagse flottielje: € 1195,- per schip.
Deelname met eigen schip aan het 12-daagse flottielje: € 595,- per schip.

De deelname kosten zijn exclusief voorkomende kosten onderweg zoals haven-/sluisgelden, verbruikte brandstof e.d. tijdens de tocht en de benodigde uitrusting zoals kaarten, pilots en overige uitrusting.

 

Geplande routes

De exacte route zal uiteindelijk door het weer en het doel worden bepaald.

Vereisten

Het is wenselijk dat de schipper minimaal éénmaal eerder een oversteek als opstapper heeft gemaakt of dat de bemanning eerder al ervaring hebben opgedaan op stromend water en de basisvaardigheden van het navigeren bezitten.
Neem zeker contact met ons op voor meer informatie.

Verder is het belangrijk te weten dat een gemiddeld Noordzee flottielje regelmatig (flink) méér vaar uren maakt dan een gemiddeld flottielje in de Middellandse Zee!
Dagen van 60 Nm, oftewel voor veel schepen dus 9 tot 10 uur varen(!!),  zijn niet ongebruikelijk, of vaak zelfs noodzakelijk om de mooie “verre bestemmingen” ook te kunnen bereiken. Zowel schipper als bemanning moeten daar dus ook wel op ingesteld zijn!

Bovendien dicteert het getij natuurlijk in grote mate de tijden van uitvaren het vertrekpunt of aanlopen van een volgende bestemming. En die tijden zijn zeker niet altijd “des daags“, oftewel, varen in het donker kan ook zeker tot de voorkomende situaties behoren.

Benodigde uitrusting

Om aan een dergelijke langere tocht over zee te kunnen deelnemen dient een schip een bepaalde minimale uitrusting aan boord te hebben. Richtlijn hiertoe kunnen de Noordzeepakketten zijn die wij bij onze verhuurvloot als accessoire beschikbaar hebben. Voor beperkt kustzeilen bij rustig weer en overdag hebben we het “kleine Noordzeepakket”, voor verdere reizen en varen door de nacht is ons Groot Noordzeepakket voorzien.

Klein Noordzeepakket:

 • Solas distress kaart,
 • kaarten kust België en Nederland (1801 en 1803),
 • HP 33, verzekering vaargebied,
 • noodvuurwerk,
 • IMO list of live saving signals,
 • Belgische vlag.

Groot Noordzee pakket:

 • Klein Noordzeepakket
 • 6-persoons reddingsvlot,
 • kaarten met dekking Lowestoft / Calais / Dover (NV Charts Atlas FR1, UK4, UK5),
 • meest recente Reeds-Macmillan almanak,
 • lifelines en platte band,
 • gastvlag Engeland en Frankrijk.

 

Voorbereiding

In de voorbereiding op het grote avontuur wordt er ergens in de maanden voor vertrek een uitgebreid ‘palaver‘ georganiseerd op een weekenddag waarbij al veel details zoals specifieke uitrusting en kaarten, route mogelijkheden, etc uitgebreid de revue passeren. Ook is er natuurlijk uitgebreid gelegenheid tot het kennis maken met de andere deelnemers.

Een voorbeeld van onze Flottielje wijzer van een vorige flottielje (toen naar de UK) vindt u via de link.
Het is niet bedoeld voor navigatie, maar geeft u een goed beeld van onze aanpak. Het complete eBook (of PDF) is desgewenst bij ons op te vragen.

Kijk hier voor een videorapportage van één van onze vorige Noordzee flottielje reizen.