Flottielje zeilen Noordzee

Zeilen noordzee

Flottielje zeilen Noordzee

Veel mensen kennen flottielje zeilen alleen als “vakantie onder de zon”. Maar niets is minder waar! Ook met een gehuurd zeiljacht van Tip Top Sailing kunt u mee flottielje zeilen op de Noordzee.

Aansluiten bij onze flottielje met uw eigen schip kan natuurlijk ook. Bij Tip Top Sailing houdt flottielje zeilen niet in dat je als eendjes achter elkaar aan vaart, maar dat je altijd verzekerd bent van hulp of advies op het moment dat u daar behoefte aan heeft. Onze flottielje begeleiding is in de buurt. Onze flottielje zeezeiltochten bieden u de kans om praktijkervaring op te doen, zodat u op een later tijdstip de oversteek naar Engeland op eigen kracht kan gaan ondernemen.

Een steuntje in de rug

De dagbestemming ligt vast, maar voor elk vertrek stelt u zelfstandig een tochtplanning op voor uw schip en bemanning. U maakt dus zelf een vaarplan, aangepast voor uw eigen schip, compleet met vertrek en aankomsttijd, stroomgegevens en alle andere relevante informatie. Desgewenst nemen we voor vertrek nog eens uitgebreid uw routeplanning door, corrigeren daar waar nodig en wisselen ervaringen uit. Tijdens de eerste dagen van de tocht maken we deze planning vaak gezamenlijk.

We geven tijdens de tocht regelmatig korte presentaties over bijvoorbeeld theoretische kustnavigatie, reis- en routeplanning en motormanoeuvreren, dit alles volgens de normen van CWO.

Vertrekdata 2019

De tocht gaat door bij inschrijving van minimaal zes schepen en vier opstappers op het moederschip. Het maximum aantal deelnemende schepen is 10.
De volgende flottielje zeilvakanties zullen we varen:

12-daagse flottielje: Bestemming Londen

Vertrek op donderdag 30 mei, thuiskomst op maandag 10 juni. Ook nu kan er aangehaakt worden met één van de huurschepen uit de vloot of met uw eigen schip.

Vertrek- en eindpunt: Willemstad

Elk jaar dat Pinksteren en Hemelvaart gunstig vallen in het seizoen, plannen we bij voldoende animo ook een flottielje in het voorjaar. Deze kortere flottielje is perfect geschikt voor mensen die een eerste keer de “reguliere” oversteek willen maken op eigen kiel. Bovendien opent deze iets langere tocht die andere “droombestemming”: Londen!

Het St. Catherinesdock in hartje Londen is ons vaardoel, maar ook het aanvaren van de monding van de Thames met de almaar verschuivende zandbanken, grote windmolenparken en drukke scheepvaart zijn al een overwinning an sich.

21-daagse flottielje: Bestemming Wight and beyond

Start flottielje op zondag 21 juli, einde op zaterdag 10 augustus. Doel Solent, Wight, Southampton en bij gunstige omstandigheden nog wat verder zuidwaarts!

Vertrek- en eindpunt: Breskens

Uit ervaring weten we dat veel schippers er tegenop zien de eerste keer op eigen kiel ‘de oversteek’ te maken. Shipping lanes, stroming, onbekende havens en weersomstandigheden zorgen voor drempelvrees. Bent u eenmaal over deze drempel, dan ligt een onbegrensd vaargebied voor u open.

Speciaal voor particuliere bootbezitters en huurders van onze zeiljachten die wel eens verder willen dan de Nederlandse binnenwateren, organiseren wij elke zomer een drieweeks zomer flottielje. De bestemming is elk jaar anders, maar veel van de gedroomde bestemmingen hebben al ons kielzog gezien. De Engelse Zuidoost kust, de Kanaaleilanden, de Noordoostkust, de Kleine en Grote Belt in Denemarken, allemaal hebben we ze met een vol flottielje kunnen ontdekken.
Vertrek- en eindpunt is normaliter Breskens vanwaaruit we koers zetten richting de bestemming van deze reis.  Deze haven zorgt ervoor dat we de maximale effectiviteit uit de weken kunnen halen.

Kosten

Deelname met eigen schip aan het 21-daagse flottielje: € 1195,- per schip.
Deelname met eigen schip aan het 12-daagse flottielje: € 595,- per schip.

De deelname kosten zijn nog exclusief voorkomende kosten onderweg zoals haven-/sluisgelden, verbruikte brandstof e.d. tijdens de tocht en de benodigde kaarten, pilots en overige uitrusting.

Geplande routes

De exacte route zal uiteindelijk door het weer en het doel worden bepaald.

Londen
Er wordt in principe verzameld in Breskens. In deze haven houden we op de avond voor vertrek een palaver. We zullen de route grofweg opstellen aan de hand van de dan geldende weerberichten en vooruitzichten. Vervolgens zullen we per dag onze routeplanning evalueren en bijstellen al naar gelang de veranderende weersomstandigheden. Kortom op exact dezelfde wijze waarop u alleen de tocht zou moeten plannen.

Denemarken
Er wordt in principe verzameld in Kiel. In deze haven houden we op de avond voor vertrek een palaver. We zullen de route grofweg opstellen aan de hand van de dan geldende weerberichten en vooruitzichten. Vervolgens zullen we per dag onze routeplanning evalueren en bijstellen al naar gelang de veranderende weersomstandigheden. Kortom op exact dezelfde wijze waarop u alleen de tocht zou moeten plannen.
In principe is elke deelnemer zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanbrengen van het schip naar de Oostzee. Tijdens een van onze bijeenkomsten vooraf zullen we ook de mogelijkheden bespreken om dit in groepsverband te doen. Tegen meerprijs kunt u uw schip ook door onze ervaren Zeezeilschippers laten brengen en/of halen. Vraag ons naar de mogelijkheden en kosten.

Deelname is ook mogelijk met een schip wat we voor u inhuren bij een lokale verhuurder.
In dat geval is de thuishaven van het gehuurde schip uw begin- en eindpunt en zal de eerste briefing meestal telefonisch worden gedaan.

Vereisten

Het is wenselijk dat de schipper minimaal éénmaal eerder een oversteek als opstapper heeft gemaakt of dat de bemanning eerder al ervaring hebben opgedaan op stromend water en de basisvaardigheden van het navigeren bezitten.
Neem zeker contact met ons op voor meer informatie.
Verder is het belangrijk te weten dat een Noordzee flottielje regelmatig (flink) meer vaar uren heeft dan een gemiddeld flottielje in de Middellandse Zee. Dagen van 60 Nm zijn niet ongebruikelijk en vaak noodzakelijk om de “verre bestemmingen” ook te bereiken, dus daar moeten schipper en bemanning ook wel op ingesteld zijn.

In de voorbereiding op het grote avontuur wordt er een uitgebreid ‘palaver’ georganiseerd op een zondag waarbij al veel details zoals specifieke uitrusting en kaarten, route mogelijkheden, etc uitgebreid de revue passeren. Ook is er natuurlijk uitgebreid gelegenheid tot het kennis maken met de andere deelnemers.

Een voorbeeld van onze Flottielje wijzer van een vorige flottielje in Denemarken vindt u via de link. Het is niet compleet,  maar geeft u een goed beeld van onze aanpak. Het complete eBook (of PDF) is bij ons op te vragen.

Kijk hier voor een selectie van onze vorige reis.