Vaarbewijs I en II

Vaarbewijs I en II

Het vaarbewijs is te verdelen in klein vaarbewijs I en II. De toevoeging I en II verwijst naar de Nederlandse vaargebieden waarin de houder zich mag begeven.

Het vaarbewijs is verplicht voor iedereen die wil varen met een schip dat voldoet aan een van de volgende omschrijvingen:

  • Lengte van 15 meter of meer (niet bedrijfsmatig gebruikt).
  • Lengte tussen 15 en 20 meter (bedrijfsmatig gebruikt of daarvoor bestemd).
  • Sleep- of duwboot (niet gebruikt om schepen van 20 meter of meer te slepen).
  • Korter dan 15 meter, maar sneller dan 20 km/uur (op de motor) kunnen varen.

Het is in steeds meer bestemmingen buiten Nederland (o.a. Kroatië) verplicht om te beschikken over een officieel Vaarbewijs. Eventueel kan dit document worden omgezet in het zogeheten International Certificate of Competence (ICC).

Klein Vaarbewijs I
Dit vaarbewijs geeft de houder het recht te varen op alle Nederlandse binnenwateren, met uitzondering van de Wester- en Oosterschelde, het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Klein Vaarbewijs II
Dit vaarbewijs geeft de houder het recht te varen op alle binnenwateren, dus inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Voor het bevaren van de Noordzee is geen vaarbewijs vereist, maar wel voor het bevaren van de zeehavens.

Cursusmethodes
In deze moderne tijd kan de manier van studeren natuurlijk niet achter blijven. Daarom bieden we u twee methoden van voorbereiding aan op het examen. U kunt via internet een complete cursus volgen, of via zelfstudie met een lesboek en vervolgens uitgebreide oefenvragen/examens op internet. De lesstof en cursus zijn ontwikkeld door de CWO en bieden dus les op het juiste niveau aan.
Op deze pagina bestelt u de cursus die het beste past bij uw manier van studeren.

Cursusduur/data
Op aanvraag is een maatwerk cursus leverbaar ter ondersteuning van uw leerproces. Duur en data zijn in overleg te bepalen voor uw eigen gezelschap en naar wens in te richten. Veelal wordt dit gedaan na een periode van zelfstudie en als laatste voorbereiding op het examen.

Lesstof
U wordt wegwijs gemaakt in de examenstof, waarbij een breed scala aan onderwerpen aan bod komt. Denk bijvoorbeeld aan de geldende reglementen van het vaargebied, de elementaire technische werking van motoren, de beginselen van de meteorologie, de theorie van het varen en manoeuvreren en is er aandacht voor brandpreventie- en bestrijding. Deze cursus vraagt ook uw inzet in de vorm van thuisstudie.

Let op!
Houders van het certificaat Theoretische kustnavigatie kunnen beperkt examen doen om in bezit van Klein Vaarbewijs II te komen.

Meer informatie over Vaarbewijs I en II en de examendata vindt u op de website van VAMEX Vaarexamens.