Theoretische kustnavigatie

Theoretische kustnavigatie (TKN)

Iedere schipper die zelfstandig de ruimere binnenwateren en de kusten wil bevaren moet zich bekwamen in de kunsten van het navigeren. Al sinds 1975 is het certificaat Theoretische kustnavigatie (TKN) een vrijwillig te behalen Nederlands getuigschrift dat verklaart dat men zich theoretisch heeft bekwaamd in het navigeren op de Europese kustwateren.

Het TKN-certificaat is een verplicht onderdeel van diverse CWO-diploma’s Jachtzeilen. Zowel het certificaat Theoretische kustnavigatie als de CWO-diploma’s worden over het algemeen ook in het buitenland erkend als een bewijs van vaarbekwaamheid. Het TKN diploma is daarnaast ook één van de door Nederland erkende ICC’s. Voor diverse landen in bijvoorbeeld de Middellandse Zee zoals Kroatië en Spanje is het beschikken over een ICC voor (o.a.) de schipper een verplichting om te mogen varen met een (gehuurd) schip.

Cursusduur
Twee zondagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Cursusdata
In het vroege voorjaar van 2019 geven we de cursus TKN ter voorbereiding op het examen op 6 april. De cursus vindt plaats op de volgende data:

zondag 10 februari en zondag 17 maart

Kosten
Deelname aan de cursus Theoretische kustnavigatie kost € 230,- (excl. eventuele cursusmaterialen en € 15,- reserveringskosten).

Cursusmateriaal
Wij gebruiken de Leidraad voor Kajuitjachtzeilers van Richard Vooren (7e druk) als lesboek.
Overige benodigde cursusmaterialen kunt u bij uw inschrijving bestellen. Deze krijt u op de eerste cursusdag uitgereikt.

Naast het bespreken van de stof tijdens deze twee cursusdagen vraagt de TKN cursus ook uw inzet in de vorm van thuisstudie om u afdoende op het examen TKN voor te bereiden.

Spoedcursus
Het is mogelijk om deze cursus ook als “privé” cursus op maat te volgen, individueel of als eigen groepje. In overleg en op basis van uw wensen plannen we een invulling van de cursus.
Houdt altijd rekening met de beperkte examendata door het jaar (meestal één dag in april en één dag in november).  

Meer informatie over Theoretische kustnavigatie en de examendata vindt u op de site van het Watersportverbond.

Benodigde lesmaterialen kunt u zoals vermeld met de cursus mee bestellen of zelf direct online bij onze collega’s van Vaarwinkel.nl.