Griekenland

Bareboat zeilen Griekse eilanden

Tip Top Sailing is specialist als het gaat om zeilen bij de Griekse eilanden, met Corfu en Lefkas in het bijzonder! In deze gebieden heeft u de mogelijkheid om volledig zelfstandig met een bareboat te zeilen, maar ook flottielje zeilen met begeleiding en zelfs meezeilen is mogelijk. Afhankelijk van uw persoonlijke wensen en zeilervaring kunt u dus kiezen voor het avontuur van een bareboat, of voor de ontspannenheid van een flottielje. Wat uw keuze ook is; zeilen langs de Griekse eilanden is gegarandeerd prachtig.

Lefkas, Corfu en alle andere Griekse eilanden

Van de vele Griekse eilanden zijn Lefkas en Corfu bijzonder mooi om al zeilend te ontdekken. Lefkas wordt gezien als de groene parel van Griekenland. Het eiland kent veel begroeiing, een bergachtig landschap en uitgestrekte bossen. Samen met de mooie witte zandstranden en het kristalblauwe water is dit eiland een echte aanrader om aan te varen. Corfu kunnen wij een ieder die van zeilen houdt aanraden. Het eiland wordt niet geplaagd door veel draaiende winden tussen de eilanden. U kunt dus mooie lange rakken zeilen, zonder veel andere schepen tegen te komen. Het vaarwater is rustig en de baaien en haventjes van het eiland zijn bijzonder mooi. Er zijn nog veel meer mooie Griekse eilanden waar u fantastisch kunt zeilen. Onderaan deze pagina geven we meer details over deze gebieden.

Geniet van een bareboat zeilvakantie

Bareboat zeilen staat voor het huren van een eigen zeilboot, waardoor er meer wordt gevraagd van de kennis en ervaring ten opzichte van flottielje zeilen. U bent dus meer op uzelf aangewezen, maar krijgt daar veel voor terug. Zo kunnen beginnende tot ervaren zeilers hun eigen route bepalen in de Ionische Zee of de Saronische golf. Redelijk ervaren tot ervaren zeilers kunnen kiezen voor de Sporaden of Dodekanesos en de zeer ervaren zeilers vinden het avontuur in de Cycladen. Elk vaargebied heeft haar eigen charme, waardoor u tijdens het zeilen langs de Griekse eilanden keer op keer weer nieuwe ontdekkingen zult doen.

Bespreek de mogelijkheden voor uw zeilvakantie

Bareboat zeilen, flottielje zeilen, meezeilen, zeilen met schipper; bij Tip Top Sailing is zeilen langs de Griekse eilanden voor iedereen toegankelijk. Bespreek daarom uw wensen met ons, zodat we u van een gedegen advies kunnen voorzien dat hier het beste bij past. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 0168-471794, of gebruik ons contactformulier.

Boek nu!

Zeilen Griekenland

Vertrek en aankomsthavens:

Gouvia of Lefkas-Stad

Ervaringsniveau

Beginnende en ervaren zeilers

 

De Ionische zee omvat de Ionische archipel en ligt in het noordwesten van Griekenland. Deze altijd groene en weelderig begroeide eilanden, zijn met name in de bloeimaanden mei en juni, een lust voor het oog. De vele eilanden, waaronder Corfu, Paxos, Lefkas, Kephalinia, Ithaka en Zakynthos, bieden alle mogelijkheden voor een gevarieerde zeilvakantie. Het vaargebied bestrijkt een oppervlakte van 120 bij 40 zeemijlen, havens en baaien zijn er te over. Het langste non-stop traject van Parga naar Preveza is circa 35 mijl.

Wind en zee

De heersende windrichting is noordwest en neemt gedurende de middag geleidelijk in kracht toe tot een lekkere zeilwind, van 3 tot 5 beaufort. Ten tijde van een ‘maistro’ kan dit wat meer zijn. In de ochtend waait er meestal een zwakke zuidoostelijke wind. In het voor- en najaar is de wind gemiddeld sterker dan in de zomermaanden. In de maanden september en oktober neemt de kans op zuidenwind toe. In de avond en nacht gaat de wind vaak helemaal liggen, ideaal als u wilt ankeren in een baai. De zeegang die kan ontstaan is zelden hinderlijk, zeeziekte komt dan ook niet vaak voor. Stroming en tij zijn in de Griekse wateren minimaal. Kortom, een ideaal gebied voor zeilvakanties!

Bijzonderheden

Dit vaargebied is uitermate geschikt voor flottielje zeilers en beginnende bareboat zeilers. Het is er veilig en avontuurlijk tegelijk. Havens als Lakka, Parga en Fiskardo zijn zeer de moeite waard. Een bezoek aan Sayiadha mag ook zeker niet ontbreken. Op Paxos en Anti Paxos vindt u de mooiste snorkelbaaien van het vaargebied. En wat dacht u van een barbeque op Meganissi?

Direct boeken of meer informatie aanvragen?

Ontvang meer informatie of boek snel en eenvoudig uw zeilvakantie Griekenland.

Op zoek naar een zeil vakantie in Griekenland?

Vertrek en aankomsthavens

Athene (Alimos) en Lavrion

Ervaringsniveau

Beginnende en ervaren zeilers

 

Grenzend aan de hoofdstad Athene in het noordoosten en de Peleponesos in het westen ligt een prachtig vaargebied in Griekenland. Op zo’n vier uur varen van Athene ligt midden in de golf het eiland Aegina. Samen met Poros, Hydra en Spetses vormen zij een indrukwekkende gordel van eilanden, elk met een eigen karakter en uitstraling.

Heeft u meer dan een week tot uw beschikking, dan kunt u verder afzakken langs de oostkust van de Peleponesos en een bezoek brengen aan Monemvasia met zijn resten van een oude ommuurde stad. De rotsige kusten van de Peleponesos zijn rijkelijk begroeid met bossen.

Wind en zee

Het weerbeeld lijkt erg op dat van de Ionische zee, het waait zelden te hard. In de ochtend staat er vaak een lichte bries uit het noorden. In de middag verandert deze in een zuidelijke zeewind. Soms echter draait de wind naar noordoost om verder in kracht toe te nemen.

In de maanden juli, augustus en september als de ‘meltemi’ zijn hoogtepunt bereikt, neemt de kans op noordoosten wind toe, maar bereikt zelden een kracht van meer dan 5 beaufort. Door de beschutte ligging tussen grote landmassa’s krijgt de zee geen kans hoog op te lopen

Bijzonderheden over deze zeilvakantie

Ook dit gebied is zeer geschikt voor een vaarvakantie in Griekenland. Havens als Perdika, Poros, Hydra en Ermioni geven een goed beeld van dit karaktervolle stukje Griekenland, waar ook cultuurliefhebbers volop aan hun trekken komen. Dubbel afgemeerd liggen in havens komt hier, in tegenstelling tot de Ionische zee, wat vaker voor.

meezeilen in Griekenland

Vertrek en aankomsthavens

Athene (Alimos), Lavrion, Syros en Paros

Ervaringsniveau

Zeer ervaren zeilers

 

Gelegen in het zuidelijke deel van de Egeïsche zee liggen de Cycladen. Deze uitgestrekte archipel bestaat uit meer dan dertig eilanden. De typisch witte huisjes met felblauwe deuren zijn karakteristiek voor de vele havenstadjes in dit gebied. Het vulkaaneiland Santorini, de windmolens op Mykonos en het eiland Amorgos waar de tijd lijkt stil te staan, zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden.

Wind en zee

Gedurende het zeilseizoen komt de overheersende wind uit richtingen tussen noordwest en noordoost. Als in juli, augustus en september de ‘meltemi’ waait, kan de wind in deze streek behoorlijk doortrekken. De zeegang die dan ontstaat is kort en steil. Onder een strak blauwe hemel kan de wind soms dagen achtereen doorstaan. De windkracht ligt dan gemiddeld tussen de 5 en 6 beaufort, maar uitschieters tot 8 beaufort kunnen voorkomen.

De routeplanning en keuze van de juiste overnachtingshaven vragen in dit gebied om een goede voorbereiding van uw zeiltocht. Aan boord treft u pilots en kaarten die u de belangrijkste informatie kunnen verschaffen.

Bijzonderheden

Dit gebied vraagt om een ruime zeilervaring van minstens twee bemanningsleden. Ligt u een dag verwaaid, dan bieden de eilanden u volop mogelijkheden tot wandelen of het bekijken van oudheidkundige monumenten. De te varen afstanden zijn over het algemeen wat langer dan op de Ionische zee en de Saronische golf.

Griekse eilanden vakantie met een zeilboot

Vertrek en aankomsthavens

Skiathos

Ervaringsniveau

Redelijk ervaren zeilers

 

Ten noorden van het schiereiland Evia liggen de Sporaden. De eilanden Skiathos, Skopelos, Skyros en Alonnisos zijn gehuld in een serene rust en net zo mooi en groen als Evia. De beboste bergen, helderblauwe zee en goudgele stranden vormen een absoluut harmonieus geheel.

Wind en zee

Hier in het noordelijke deel van de Egeïsche zee is de overheersende windrichting noordoost. Ook doet de ‘meltemi’, hoewel minder sterk, zijn invloed gelden. Een windkracht van 4 tot 5 beaufort het hele jaar rond is haast perfect te noemen. U kunt er korte afstanden zeilen in de beschutting van de eilanden. Zeilt u liever op open zee, dan neemt u gewoon een bovenwinds gelegen route.

Bijzonderheden

Het aanbod van charterjachten in dit gebied is beperkt. Juist daarom is het varen in de Sporaden aan te raden als u houdt van rust en ruimte tijdens uw zeilvakantie.

Meezeilen in Griekenland met verschillende zeilschepen

Vertrek en aankomsthavens

Kos en Rhodos

Ervaringsniveau

Ervaren zeilers

 

De naam Dodekanesos is afgeleid van de Griekse woorden ‘Dodeca Nissia’ en betekent de twaalf eilanden. Tegenwoordig behoren er veel meer dan twaalf eilanden tot de Dodekanesos. Gelegen tussen de Cycladen en de Turkse westkust is dit gebied nog een grotendeels onontdekt vaargebied. Samos, Kos en Rhodos zijn wel de meest bekende eilanden. Toch zijn ook de kleinere eilanden een bezoek meer dan waard.

Wind en zee

Meer nog dan de Cycladen staat dit deel van de Egeïsche zee onder invloed van de ‘meltemi’. Over het algemeen is de noordelijke wind in de Dodekanesos dan ook iets sterker dan in de Cycladen. In de maanden april, mei, juni en oktober is de kracht van de ‘meltemi’ beduidend minder en de kans op verwaaid liggen een stuk kleiner. Net als op de Ionische zee gaat de wind ’s nachts vaak helemaal liggen.

Bijzonderheden

Zeker als u in de zomermaanden dit gebied gaat bezeilen, is het verstandig dat er tenminste twee opvarenden met ruime (zee-)zeilervaring aan boord zijn. Als u naast zeilen van een bruisend nachtleven houdt, dan hebben de grotere eilanden in dit gebied u heel wat te bieden.