Zeeland in vogelvlucht

Het Hollandsch Diep
Dit brede vaarwater met sfeervolle haventjes als Strijensas, Numansdorp en natuurlijk Willemstad vormt de verbinding tussen de ‘grote rivieren’ de Biesbosch en de Zeeuwse Delta. Eenmaal vertrokken uit Willemstad heeft u de keuze: al meteen richting het zuiden om te zeilen in Zeeland of eerst nog wat varen rond de Zuid-Hollandse eilanden. Het Hollandsch Diep is samen met het Haringvliet een ideaal vaargebied voor onze zeilopleidingen.

Het Haringvliet
De Haringvlietbrug scheidt het Hollandsch Diep en de Haringvliet. Dit grote, maar rustige vaarwater, waar je nauwelijks beroepsvaart tegenkomt, is een perfecte plek om kennis te maken met het door u gehuurde zeiljacht. Als dagtocht vanuit Willemstad is een tocht rond het eiland Tiengemeten erg populair. Het Haringvliet vormt tevens een van de doorgangen naar zee. Vanuit Stellendam kiest u via het Slijkgat het ruime sop. Houdt u van lekker eten en gezellig uitgaan dan bieden havens als Middelharnis en Hellevoetsluis een keur aan mogelijkheden.

Het Volkerak
Op een steenworp afstand van Willemstad liggen de Volkeraksluizen. Via de speciale jachtensluis schut u naar het Volkerak. Langs enkele grote natuurgebieden zeilt u in korte tijd naar de Krammersluizen. Eenmaal door de sluis liggen de Grevelingen en Oosterschelde binnen handbereik. Voor liefhebbers van rust en natuur zijn de haventjes van Ooltgensplaat, Beneden Sas en Oude Tonge een absolute aanrader. Heeft u wat meer tijd, dan is een tocht over de Steenbergse Vliet naar Steenbergen zeker de moeite waard.

De Grevelingen
Als onderdeel van de Deltawerken is door de afsluiting van deze zeearm een beschut zoutwatermeer ontstaan dat zich prima leent voor een avontuurlijke zeilzwerftocht. Door het heldere zwemwater en de vele eilandjes, waar ook kan worden overnacht, waan je je soms in het Middellandse Zeegebied. Aanhangers van rust kunnen hier hun hart ophalen. Met name het Grevelingenmeer is bij uitstek geschikt voor het ondernemen van zeiltochten met (kleinere) kinderen. Brouwershaven, Bruinisse en Scharendijke zijn havens die u beslist niet mag overslaan. In het luxe Port Zélande treft u een subtropisch zwembad, bij mooi weer kunt u ook naar het brede Noordzeestrand. Of wat dacht u van een ‘ankertje’ op een beschutte plek langs de Brouwersdam? Zeilen in Zeeland is leuk voor het hele gezin.

Oosterschelde
De Oosterschelde is een zeearm met stroming en getijde. Beschikt u over voldoende zeilervaring dan is zeilen op dit voor Zeeland unieke vaarwater zeker een uitdaging. Een bezoekje aan het voormalig werkeiland Neeltje Jans leert u meer over het ontstaan en de noodzaak van de Deltawerken. Kinderen kunnen zich hier uitleven in ‘Waterland’. Het zeilen langs de Oosterscheldekering en Zeelandbrug biedt u en uw bemanning een imposant schouwspel. Ook voor natuurliefhebbers is de Oosterschelde een aantrekkelijk vaarwater. Een ontmoeting met zeehondjes of bruinvissen is vandaag de dag gelukkig vaker regel dan uitzondering. Yerseke, Goes en Zierikzee zijn een bezoek zeker waard.

Het Veerse meer
Een dagje zeilen in Zeeland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het Veerse meer. Dit vaarwater is qua sfeer en ambiance goed te vergelijken met de Grevelingen. Ook hier is het water zout en helder en kent een levendige fauna. Door de smalle, langgerekte vorm is het over het algemeen zeer beschut. Van een bezoek aan het authentieke stadje Veere zult u zeker geen spijt hebben. Vanaf het Veerse meer kunt u ‘binnendoor’ via een aantal sluizen en kanalen naar het schilderachtige Middelburg en het maritieme Vlissingen varen.

Westerschelde en Noordzee
Heeft u voldoende kennis in huis voor het zeilen op (sterk) stromend water? Dan behoort een zeiltocht over de druk bevaren Westerschelde naar Antwerpen of Breskens tot de mogelijkheden. Ook een rondje ‘buitenom’ van de Roompot naar Stellendam, een tocht naar de Belgische kust of richting plaatsen als Scheveningen en IJmuiden kunnen nieuwe vermeldingen worden in uw logboek. Maak bijvoorbeeld van deze trip een meerdaagse vakantie.