CWO Diploma’s

Zeiljacht huren

Diploma’s

Wij zijn een door de CWO erkende zeilschool voor Jachtzeilen. (voorheen Kajuit en Zeezeilen)  Leren zeilen wordt bij ons bekroond met een officieel CWO-zeildiploma. Het bezit van een officieel diploma maakt het huren van zeiljachten een stuk gemakkelijker. CWO werkt aan de wederzijdse erkenning van diploma’s in het buitenland.

Commissie Watersport Opleidingen (CWO)
CWO is een samenwerkingsverband van ANWB, Watersportverbond en HISWA. Deze overkoepelende organisatie bewaakt de kwaliteit en uniformiteit van watersportopleidingen binnen Nederland. Dit staat garant voor zeillessen op het hoogste niveau volgens de veiligste en beste methodes. Aangesloten zeilscholen hanteren het erkende diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen. CWO-erkende zeilinstructeurs leren u zeilen.

Diplomalijn Jachtzeilen Non-tidal (voorheen Kajuitzeilen)
We richten ons bij deze discipline vooral op de basisvaardigheden in het varen met moderne kajuitzeiljachten. De nadruk ligt op het beheersen van de boot onder normale omstandigheden. Het basisniveau kajuitjachtzeilen is aanbevolen voor beginnende zeilers.

Een uitgebreide beschrijving van de eisen voor de verschillende niveaus van Kajuitjachtzeilen en een toelichting daarop vindt u hier: eisen CWO Jachtzeilen.

De lessen worden gegeven vanuit onze thuishaven in Willemstad. Er worden geen lange tochten gevaren, we keren ’s avonds terug naar de thuishaven.

Diplomalijn Jachtzeilen Tidal – Zeezeilen
Voor deelname aan de CWO cursussen Zeezeilen gaan we er van uit dat de cursist beschikt over de elementaire basisvaardigheden in het varen met kajuitzeiljachten. De nadruk bij de cursus Zeezeilen ligt dan ook veel meer op het varen van een tocht op ruimer (stromend) water en alles wat daarbij komt kijken.

Niveau’s
Het CWO-systeem kent in elke discipline drie diploma’s voor de consument en op instructeursniveau. De niveaus Kajuitjachtzeilen I en Zeezeilen I zijn aan elkaar gelijk.

In onderstaande tabel geven we het verband aan tussen het CWO-systeem en het Engelse RYA-systeem:

RYA CursussenBenamingCWO DiplomaBenamingTheorie NivoMarifoon certificaatMijlen
Basic SkillsCompetent crewJZ I tidal en Non TidalBemanningKennis BPR voorrangsregels
Day Skipper (Non Tidal)Day SkipperJZ II Non TidalDag SchipperVB 2Marifonen Basis
(aanbevolen)
150
Day Skipper (Tidal)Day Skipper TidalJZ II TidalDag Schipper KustwaterenVB 2 - TKNMarcom B250
Yacht master Coastal (Non Tidal)Yachtmaster Coastal (Non Tidal)JZ III Non TidalSchipper Non TidalVB 2Marcom B250
Yacht master Coastal (Tidal)Yachtmaster Coastal
(Tidal)
JZ III TidalSchipper TidalVB 2 - TKNMarcom B750
Yacht master OffshoreYachtmaster OffshoreJZ IV + RRPJachtschipperVB 2 - TKN - RRPMarcom B2500
Yacht master OceanYachtmaster OceanJZ IV + RRP + ervarings mijlenJachtschipper ZeeBuitenlandMarcom B2500