CWO Diploma’s in 2016

CWO diploma’s vanaf 2016

Wij zijn een door de CWO erkende zeilschool voor Jachtzeilen.
Tot 2015 werd er binnen de discipline van het zeilen met kajuitzeiljachten onderscheid gemaakt tussen Kajuit- en Zeezeilen, per 1 januari 2016 zijn deze disciplines samengegaan in één logisch opgebouwde diploma lijn Jachtzeilen.

Binnen deze nieuwe lijn wordt er verschil gemaakt tussen het ruime binnenwater zonder stroming/getijde, Non-Tidal,  en het stromende water Tidal. Zo is er een logischer opbouw en kan men stapsgewijs doorgroeien binnen één diplomalijn.

Leren zeilen wordt bij ons bekroond met een officieel CWO-zeildiploma. Het bezit van een officieel diploma maakt het huren van zeiljachten een stuk gemakkelijker. De CWO werkt er hard aan om samen met andere (inter-)nationale organisaties zoals de ISAF wederzijdse erkenning van diploma’s in het buitenland te bewerkstelligen.

Commissie Watersport Opleidingen (CWO)
De CWO is een samenwerkingsverband van ANWB, Watersportverbond en Hiswa. Deze overkoepelende organisatie bewaakt de kwaliteit en uniformiteit van watersportopleidingen binnen Nederland. Dit staat garant voor zeillessen op het hoogste niveau volgens de veiligste en beste methodes. Aangesloten zeilscholen hanteren het erkende diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen. Binnen aangelsoten zeilschiolen bent u verzekerd van les door uitsluitend CWO-erkende zeilinstructeurs.

Diplomalijn Jachtzeilen Non-tidal (voorheen Kajuitjachtzeilen)
We richten ons bij deze discipline vooral op de basisvaardigheden in het varen met moderne kajuitzeiljachten. De nadruk ligt op het beheersen van de boot onder normale omstandigheden. Het niveau kajuitjachtzeilen is aanbevolen voor beginnende zeilers.

Een uitgebreide beschrijving van de eisen voor de verschillende niveaus van Jachtzeilen en een toelichting daarop vindt u hier: eisen CWO Jachtzeilen.

De lessen worden gegeven vanuit onze thuishaven in Willemstad (of op locatie op eigen schip). Er worden geen lange tochten gevaren, we keren ’s avonds terug naar de thuishaven.

Diplomalijn Jachtzeilen Tidal (Zeezeilen en groot stromend water)
Voor deelname aan de CWO cursussen Jachtzeilen – Tidal gaan we er van uit dat de cursist beschikt over de elementaire basisvaardigheden in het varen met kajuitzeiljachten. De nadruk bij de cursus Jachtzeilen – Tidal  ligt dan ook veel meer op het varen van een tocht op ruimer water en alle aspecten die daar bij komen kijken.

Het CWO-systeem kent in elke “specialisatie” de niveaus II en III en twee niveaus op instructeursniveau. Het niveau Jachtzeilen I Non-Tidal  en Tidal  zijn aan elkaar gelijk en is één diploma.

In onderstaande tabel geven we het verband aan tussen het CWO-systeem en het Engelse RYA-systeem:

RYA CursussenBenamingCWO DiplomaBenamingTheorie NivoMarifoon certificaatMijlen
Basic SkillsCompetent crewJZ I tidal en Non TidalBemanningKennis BPR voorrangsregels
Day Skipper (Non Tidal)Day SkipperJZ II Non TidalDag SchipperVB 2Marifonen Basis
(aanbevolen)
150
Day Skipper (Tidal)Day Skipper TidalJZ II TidalDag Schipper KustwaterenVB 2 - TKNMarcom B250
Yacht master Coastal (Non Tidal)Yachtmaster Coastal (Non Tidal)JZ III Non TidalSchipper Non TidalVB 2Marcom B250
Yacht master Coastal (Tidal)Yachtmaster Coastal
(Tidal)
JZ III TidalSchipper TidalVB 2 - TKNMarcom B750
Yacht master OffshoreYachtmaster OffshoreJZ IV + RRPJachtschipperVB 2 - TKN - RRPMarcom B2500
Yacht master OceanYachtmaster OceanJZ IV + RRP + ervarings mijlenJachtschipper ZeeBuitenlandMarcom B2500