Zeilen in binnen- en buitenland en Corona

Zeilen in binnen- en buitenland en Corona

Dagelijks krijgen we heel begrijpelijk zeer veel vragen over de invloed van Corona op zeilplannen. Plannen die al eerder zijn gemaakt toen iedereen bij Corona nog dacht aan een lekker Mexicaans biertje, of juist bij plannen die nog vorm moeten krijgen.

Op deze pagina proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op de vele en zeer diverse vragen die we krijgen. Deze antwoorden proberen we zo goed mogelijk actueel te houden, maar ook wij worden regelmatig achterhaald door de zeer snelle ontwikkelingen.

Zeilen onder de zon

Veel zeilers hebben al tijdens de koude wintermaanden een heerlijke zonnige zeilvakantie geboekt. Mee in flottielje in Griekenland, Kroatië of Turkije, als opstapper aan boord van een meezeilschip of zelfstandig naar andere mooie kusten en landen.

Zoals bekend is de impact van Covid-19, de aanpak en dus ook de gevolgen voor “onze vakanties” per land verschillend. In zijn algemeenheid kan echter wel gezegd worden dat de populairste bestemmingen, Griekenland en Kroatië zeer weinig besmetting en slachtoffers hebben. Zeker de kustgebieden waar wij komen zijn veelal helemaal “schoon” gebleven en dus is de situatie voor de lokale mensen ook “ver weg” gebleven.

Kroatië

Het zeilen in Kroatië zal begin juli voor de meeste zeilers pas op de planning staan. En dat is een mooie timing, want tegen die tijd hebben de lokale rederijen al meerdere weken kunnen opstarten. Sinds begin juni mag er in Kroatië weer gezeild worden en zijn dus ook de eerste charters al weer langzaam aan begonnen.
Ook de restaurants zijn weer open, havens ontvangen passanten en begint dus het nautische leven weer richting “normaal” te bewegen.

Het land zal per 15 juni de juiste status krijgen van de Nederlandse overheid, grenzen met de buurlanden zijn vanaf 1 juli ook weer helemaal open en buiten de inmiddels “normale” richtlijnen van geen handenschudden, 1,5m afstand houden, etc., zijn er geen aanvullende restricties.
Een bemanning die samen reist, wordt in Kroatië gezien als een “gezin”, oftewel, er zijn geen beperkingen om als samengestelde bemanning te gaan varen.

Vanzelfsprekend zal er in de processen bij het inchecken, de flottieljebriefings, de maaltijden als “flottieljegroep”, etc natuurlijk nog het nodige moeten worden aangepast. Ook hier moet natuurlijk iedereen de richtlijnen allemaal zo netjes mogelijk volgen en zullen bepaalde processen dus opnieuw moeten worden “uitgevonden”.
Elk flottielje zal iets kleiner zijn, met in plaats van ca 10-12 schepen nu veelal maximaal 8 deelnemende schepen. Dat maakt de groep ook wat kleiner en dus makkelijker om ook op de kleinste stop plaatsen toch prima aan de maatregelen te voldoen.

Maar samen met elkaar gaat dat prima lukken!

Enkel voor die mensen die van plan zijn of waren met het vliegtuig te reizen, is het op het moment van schrijven (begin juni) nog enigszins lastig om te weten of dat ook gaat lukken. De meeste maatschappijen zijn allemaal druk bezig om hun dienstregelingen weer te hervatten, maar per wanneer, in welk tempo en naar welke bestemmingen exact, is voor ons allemaal helaas nog een kwestie van afwachten.
Groot voordeel is dan voor Kroatië dat het een bestemming is die met de auto te bereiken is. Natuurlijk niet ieders eerste keuze, maar zeker prima mogelijk.

Kortom, de vooruitzichten voor een zeilvakantie in Kroatië ziet er zeer “zonnig” uit en wij kunnen dan momenteel ook geen reden bedenken waarom dat niet zoals gepland (of nóg te plannen) zal gaan gebeuren!

Griekenland

Ook in Griekenland is men er eigenlijk helemaal “klaar” voor! Rederijen hebben alle incheck, wisseling en schoonmaakprotocollen herzien, restaurants, taverna’s, winkels en barretjes zijn weer open en de zon schijnt er al weer vele weken vollop. Kortom, vanaf 1 juli, de “nieuwe startdatum” voor Griekenland, zal er meteen weer vol op gevaren worden.
Dat gaat natuurlijk ook hier met de nodige aanpassingen aan ons nieuwe “normaal” en we volgen dan dus ook de inmiddels bekende richtlijnen hier.

Onze flottieljes aldaar zouden sowieso al met kleine groepen gaan varen, dat wordt nu dus alleen maar fijner dat we daar vorig jaar al toe hadden besloten. Zo kunnen we zeker in de huidige situatie zorgen voor overzichtelijke groepen en dus ook nog steeds alle mooie bestemmingen aan doen!

Wat momenteel voor velen nog zorgt voor onzekerheid is de “status” van het land an sich. Onze overheid heeft Griekenland bij de meest recent aangekondigde versoepelingen van de reisadviezen nog helaas niet meegenomen.
Dat komt niet doordat het land niet “veilig” zou zijn, maar ligt in een veelheid aan factoren, velen waarvan wij geen inzicht hebben. Echter wordt er “in de coulissen” al wel duidelijk gesproken over de volgende aankondiging (zo rond 15 juni verwacht) en ingewijden zijn er toch vrij zeker van dat tegen die tijd ook Griekenland als “veilig” vakantieland bestempeld zal gaan worden. Ook is de verwachting dat de verdere beperkende voorwaarden waar nu nog over wordt gesproken voor NL’ers zullen worden opgeheven.
Oftewel, naar alle verwachtingen zal deze “officiële” beperking ook weg genomen worden en kan eenieder dus ook verantwoord en veilig reizen naar Griekenland gaan.

Dat leidt echter wel direct naar de volgende onzekerheid die voorlopig helaas nog even zal bestaan.
En dat is “Hoe komen we er?!

Momenteel worden de eerste vluchten door Transavia al weer uitgevoerd op de Griekse bestemmingen Athene en Thessaloniki. Wanneer er andere bestemmingen in Griekenland bijkomen, welke dat zijn en wanneer/welke dagen, is op dit moment ook voor ons nog helaas geheel en al koffiedik kijken. Wij worden helaas niet anders of extra op de hoogte gehouden door de luchtvaartmaatschappijen, dus moeten het ook doen met wat “beroepsbronnen” en contacten in de reiswereld.
Kans is echter groot dat wij het ook pas zeker weten zodra het in de media en op de websites van de maatschappijen wordt gepubliceerd.

Maar hoe moet dat dan?

Gelukkig hebben de lokale partners, oftewel de rederijen waar we voor iedereen de betreffende schepen inhuren, zich al sinds het begin van deze ongekende crisis méér dan flexibel opgesteld. Door de veelheid van partners en de vele “kleurschakeringen” waarmee elke partner zijn eigen voorwaarden en condities vorm heeft gegeven/geeft, is het ondoenlijk om iets te zeggen wat voor iedereen algemeen geldend is. Maar de trend over de hele linie is wel dat men heel flexibel en praktisch ingesteld is.

Indien er op het moment van de geplande start van uw vakantie nog beperkingen zijn die van “officiële” aard zijn (denk daarbij aan dingen als toch een negatief reisadvies, quarantaine of andere sterk beperkende maatregelen, het niet beschikbaar zijn van vluchten naar Griekenland, etc.) dan is het bij vrijwel alle rederijen het geboekte schip / de reservering door te schuiven naar later datum. Voor de meeste zomervakanties betekent dat vaak natuurlijk de zomer of het voorjaar van 2021 en vanzelfsprekend gaat dit helemaal in nauw overleg met elkaar.

Onder welke condities dit precies kan gebeuren, verschilt dus nogal wat. Wilt u nu al graag weten hoe er op dat moment mee omgegaan zal worden, neem dan contact op met ons kantoor, bij voorkeur per email. We rekenen hierbij overigens op uw begrip voor het feit dat veel rederij niet al 8 of 6 weken vooraf zullen kunnen beslissen over beleid wat pas op die termijn beschikbaar moet zijn.
Zeker nu er in Griekenland “normaal” gevaren zal kunnen worden, alle restricties daarop worden immers per 1 juli opgeheven, is de mogelijkheid om te schuiven met reserveringen nl. vooral een kwestie van welwillendheid van de rederijen.

Turkije

Voor onze flottieljes en bareboat vakanties in Turkije geldt momenteel veelal hetzelfde als voor Griekenland. Ook hier wordt er vanaf heden weer gevaren en is men per 1 juli ook weer helemaal klaar voor een mooie zomer met veel zon, zee en zeilen!

Corendon, “hofleverancier” van de vluchten naar de Lycische Kust is druk bezig met het plannen van de herstart van het vluchtprogramma. Of dat tijdig gaat zijn voor de geplande eerste afvaarten in de zomer is helaas ook nog steeds een kwestie van geduld. Zodra we meer weten, informeren we de zeilers die al geboekt hebben vanzelfsprekend direct!

Flottieljeleiding Martin en Adrieenne hebben de afgelopen weken ons constant op de hoogte gehouden van de toch vaak veranderende situatie. Maar gelukkig konden zij vooral ook rapporteren dat er ter plaatse geen besmettingen zijn geweest en het dus een hele veilige omgeving is om te komen varen!!