Corona / Covid-19

Zeilen in binnen- en buitenland en Corona / Covid-19

Inmiddels zijn we allemaal bijna “gewend” aan de invloed die de Corona pandemie op ons leven heeft. Ondanks alle beperkingen die ons leven anders maken, is een verblijf op het water nog steeds één van de manieren om toch zeer veilig met het eigen huishouden te kunnen genieten van wat ontspanning.

Dagelijks krijgen we veel vragen over de invloed van Corona op zeil- en vaarplannen. Op deze pagina proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op de vele en uiteenlopende vragen die we krijgen.
Deze antwoorden proberen we zo goed mogelijk actueel te houden, echter worden ook wij met enige regelmaat achterhaald door de zeer snelle ontwikkelingen.

Zeilen in Nederland

Zeilen en varen is in Nederland is een van de meest “veilige” manieren van recreëren die we tijdens de Corona periode hebben. Omdat zeilen een sportbeoefening is, mogen we zelfs na de laatste aanscherpingen van de maatregelen van begin oktober, nog steeds het water.
Natuurlijk gelden ook hier diverse “spelregels” die het allemaal veilig moeten houden. Belangrijkste hierbij is dat er enkel gevaren kan worden met een bemanning uit één huishouden. Enkel op onze grootste schepen kan er in zeer bescheiden setting van worden af geweken, zodat we ons aan de minimale afstand van 1,5 meter kunnen houden.

Nog even de huidige regels in een kort overzicht:

Sport en spel, animatie- en recreatieprogramma’s, buitensport, bootverhuur en zeilscholen

  • Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen op of bij de sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten. Voorwaarde is dat zij 1,5 meter afstand houden.
  • Er mogen meerdere groepjes van 4 personen op een sportaccommodatie actief zijn.
  • Alleen onderlinge wedstrijden zijn toegestaan.
  • Buiten sporten (buiten een sportaccommodatie) mag met maximaal 2 personen (exclusief trainer).
  • Huishoudens en een maximumaantal personen (o.b.v. 1,5 meter richtlijnen) kunnen een boot huren
  • Er wordt 1,5 meter afstand gehouden tussen volwassen instructeurs/medewerkers en deelnemers tenzij daar omwille van de urgente veiligheid kortdurend vanaf moet worden afgeweken.

Waarom is zeilen in Nederland zo “veilig”?

Aan boord met je eigen huishouden ben je in de meest natuurlijke vorm van quarantaine. Aan boord van jachten zijn we altijd al gewend om te zorgen voor een “veilige afstand” en zelfs in de havens is het niet moeilijk om hier aan te blijven voldoen. In en om havens is er door de ruimtelijke inrichting en met een klein beetje goede wil, prima gelegenheid om te zorgen voor de vereiste afstand van elkaar.
Tel erbij op dat je onderweg meer dan genoeg mogelijkheden hebt om lekkere maaltijden af te halen en/of zelfs aan boord te laten bezorgen, en je kan toch nog heerlijk genieten van tijd samen op het water!

Schoonmaken deden we bij Tip Top Sailing altijd al naar de allerhoogste standaarden, maar zelfs daar passen we nog extra laag van zorg toe zodat iedereen “veilig” kan inschepen.
Tijdens de incheck betrachten we natuurlijk ook maximaal de maatregelen en dragen we vanzelfsprekend bescherming voor jouw en onze gezondheid en veiligheid. Door vooraf onze unieke en zeer uitgebreide boordboeken vooraf al digitaal beschikbaar te stellen, kunnen we de incheck ook kort en bondig houden. De meest uitgebreide informatie kan je immers vooraf al op je gemak en in je eigen tempo tot je nemen. Bovendien doen we de korte uitleg 1 op 1 met de schipper (of diens vertegenwoordiger) zodat we ook tijdens het inchecken voldoende afstand kunnen bewaren.

Na afloop van je zeiltocht zorgen we voor de uitcheck nadat de gehele bemanning van boord af is. Evt. opmerkingen of schades kun je voor ons achterlaten op het uitcheckformulier.

Zeilen over de Noordzee en langs de kust

Ook onze zeezeiltochten over de Noordzee en langs de kust worden natuurlijk beïnvloed door de pandemie. In eerste instantie vooral doordat we het zeilen op het stromende water normaliter met samengestelde bemanningen doen. Oftewel, diverse mensen uit verschillende huishoudens. En dat is momenteel natuurlijk niet verstandig.

We hebben onze uitgangspunten voor de zeezeiltochten dan ook aangepast zodat we toch kunnen varen en tegelijkertijd dat wel verstandig en veilig kunnen doen. Op de Gipsy, onze speciale Dufour 40 Performance, nemen we maximaal 2 “onbekende” opstappers mee of 2 x 2 “huishoudens” (bv 2 stellen die niet in één huishouden wonen). Op die manier kan elke individuele opstapper in een eigen hut slapen en kunnen we in het reilen en zeilen aan boord ook de afstandsregel handhaven.
Heb je een eigen bemanning tot 4 personen? Dan kan je ook mee varen!

Twee van de drie tweepersoons hutten zijn beschikbaar, de schipper slaapt altijd in zijn eigen hut. Een leuk idee bijvoorbeeld voor de zomer als alternatieve actieve gezinsvakantie!

Zeilen onder de zon

Veel zeilers boeken tijdens de koude wintermaanden een heerlijke zonnige zeilvakantie. Mee in een flottielje in Griekenland, Turkije of Kroatië, als opstapper aan boord van een meezeilschip of zelfstandig op ontdekkingsreis naar mooie kusten en landen.
Ook tijdens deze onzekere tijden blijft dit mogelijk.

Tip Top Sailing is echter geen eigenaar van de schepen die we aanbieden, maar heeft “slechts” de rol als bemiddelaar tussen jullie als huurders en de lokale verhuurders/rederijen die het schip aanbieden.  Omdat we met onze zeer lange ervaring natuurlijk precies weten waar je terecht moet, welke boot het beste zou passen bij je wensen, welke rederijen het beste aanbod hebben én natuurlijk omdat we de beste flottieljeleiding hebben, zijn we voor velen nog steeds de beste partner in het organiseren van je volgende zeilvakantie.

Zoals altijd zorgen we ook nu voor maximale transparantie vooraf voor wat betreft voorwaarden en mogelijkheden om toch al een heerlijke zeilvakantie vast te leggen. Wij hebben echter geen enkele invloed noch zeggenschap over de condities die de rederijen vaststellen. Zorg dan dus ook dat je voor je het definitief boeken weet welke condities er voor jouw geplande vakantie gelden. Veelal wordt er ook voor komend seizoen heel ruimhartig gewerkt met vouchers, echter verschillende de bijbehorende voorwaarden nogal eens.

Neem contact met ons op als je meer wilt weten, of alvast een voorstel wilt ontvangen!

 

PS. het is weinig zinvol om al ver vooruit te informeren naar de mogelijkheden zonder dat u ook daadwerkelijk zou willen reserveren; schepen worden immers aan gasten uit velerlei landen aangeboden, dus de beschikbaarheid wijzigt dagelijks zoniet zelfs per uur. Een schip dat we u dus in november aanbieden, zal veelal in januari al geboekt zijn. Ook veranderen de condities vaak per maand of zelfs kortere perioden.